תופעה שקטה אך קטלנית: מהי קרישת דם?

אין ספק שגוף האדם פועל בצורה מדהימה הודות למערכות השונות בו שדואגות לשמור עלינו מאוזנים ובריאים. אחת ממערכות אלה היא מערכת הדם, הקרויה גם מערכת ההובלה, שאחראית על ויסות חום הגוף שלנו ועל העברת חומרים ממקום למקום. עם זאת, כאשר המערכת פועלת בצורה לא תקינה עלולות להיות לכך השלכות חמורות על בריאותנו, כמו שקורה במצב של בעיה בקרישת הדם. מהי קרישת דם, כיצד קרישת הדם יכולה להשפיע על בריאותנו ומה ניתן לעשות? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

מהי קרישת דם?

קרישת דם הוא סוג של תת-מערכת הפועלת במערכת הדם, ומערכת זו אחראית על קרישיות הדם. במערכת זו פועלים מספר גורמים, כאשר הראשון הוא חומרים המייצרים קרישי דם והשני הוא חלבונים שמנטרלים את קרישי הדם. כלומר, מערכת קרישת הדם צריכה לפעול באיזון תמידי בין שני הגורמים הללו, וכל הפרה של איזון זה עלולה לגרום להשלכות חמורות על בריאותנו. מדובר בתופעה מורכבת שיש לה סיבות רבות, החל מגנטיקה וכלה במחלות שונות וניתוחים שיכולים להשפיע על קרישת הדם שלנו. כדי להבין את ההשלכות של תפקוד לקוי של מערכת קרישת הדם על גופנו, יש ללמוד קודם מה קורה בתהליך קרישת הדם וכיצד הוא שומר עלינו.

תהליך קרישת הדם

מערכת הדם היא מערכת גדולה ומורכבת, הכוללת את הלב, את כלי הדם ואת הדם עצמו. מערכת קרישת הדם כוללת שלושה גורמים נוספים, כאשר אחד מהם הוא טסיות הדם, חלבונים שבונים את קרישי הדם וחלבונים שמפרקים את קרישי הדם. טסיות הן למעשה שברי תאים הזורמים בתוך הדם ויחד עם החלבונים הן יוצרות את קרישי הדם, ומנגד יש את החלבונים שאחראיים על פירוק קרישי הדם. לפיכך, מוכרח להיות איזון במערכת הקרישה בין הטסיות לבין החלבונים, כדי למנוע מצב של הפרעות במערכת כמו קרישיות יתר או של פירוק מוגבר.

 

 

אילו הפרעות יכולות להיות במערכת קרישת הדם?

הפרעות במערכת קרישת הדם די שכיחות. שתי המחלות הנפוצות שעלולות להיגרם עקב הפרעות אלה הן קרישיות יתר (טרומבופיליה) ותת קרישיות הדם (המופיליה). קרישיות יתר היא מחלה הגורמת לייצור מוגבר של קרישי דם, מה שעלול להוביל לדום לב, לשבץ מוחי ולתסחיף ריאתי. המופיליה, לעומת זאת, היא מחלה תורשתית הנגרמת כתוצאה במחסור באחד מגורמי הקרישה של הדם או מתפקוד לקוי של אחד מגורמים אלה, והיא עלולה לגרום לדימומים, שטפי דם ולבעיות אורטופדיות. עם זאת, חשוב לציין כי קיימים מקרים נוספים של דלילות דם שאינם מוגדרים כהמופיליה.

בדיקות, אבחון וטיפול

כאשר יש חשד לבעיה, ניתן לבצע בדיקה פשוטה שיכולה לתת תמונת מצב על תפקודי הקרישה בדם. מדובר בבדיקת דם פשוטה, שלאחר לקיחת הדם מבצעים הפרדה בין הדם לבין הפלזמה ובודקים האם החלבונים יודעים לבצע קריש דם ותוך כמה זמן הם עושים זאת. הזמן הוא למעשה המדד שלפיו ניתן לקבוע כיצד פועלת המערכת, ובמקרה שבו מזהים בעיה בודקים אילו גורמים בדם חסרים או לקויים. בצורה זו ניתן להגיע לאבחון של הבעיה וכמובן שגם לטיפול בה. הרפואה המודרנית, למרבה המזל, מציעה טיפולים יעילים בכל הקשור לתפקודי קרישת הדם, ואכן לא מדובר בגזירת גורל. עם זאת, היעדר טיפול או טיפול לא נכון עלולים לגרום לאותה בעיה שקטה להפוך לקטלנית, ולכן בכל מצב של חשד לבעיה בקרישת הדם מומלץ לפנות לרופא מוסמך.

סיכום

לסיכום, מערכת הדם היא מערכת מרתקת שמסייעת לגופנו לשמור על איזון, אולם חשוב להיות במודעות לגבי פגיעה במערכת קרישת הדם, שעלולה להיות מסוכנת מאוד בהיעדר טיפול.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד

נגישות